Владимир Стойчев

Отзив на Владимир Стойчев за книгата „Има Защо“

Владимир СтойчевНе бих казал, че книгата на Пламен Цветанов е явление в литературата, но същевременно бих казал, че е добре човек да я прочете. Чете се с лекота, с любопитство и остава приятно чувство у читателя.

Нейното послание е, че нашият живот не е нещо, което ни се случва, а нещо, което би могло да е едно или друго – добро или лошо, красиво или грозно – в зависимост от нашата оценка на нещата и от нашите действия и мисли, които във всеки един момент определят хода на случващото се.

Никъде само доброто или само злото, само красивото или само грозното не са всевластни повелители на живота. Светът е такъв, какъвто го виждат нашите очи, такъв, какъвто го чувства нашето сърце и такъв, какъвто го проумява нашият разум. Макар и не изцяло, светът е такъв, какъвто ние го мислим и такъв, какъвто ние го направим. Вярно е, че светът е такъв, какъвто е, но също така е вярно, че светът е такъв, какъвто ние го направим – с нашите ръце, с нашето сърце и с нашите мисли.

Агресивността на езика и на отправените послания не е белетристичен недостатък, а търсено изразно средство, чрез което авторът иска да ни подтикне да го опровергаем, а крайният резултат е, че ставаме по-самокритични към собствените ни оценки за света и по-оптимистични относно възможностите ни сами да бъдем господари на съдбата си.

На пръв поглед тривиалните послания и внушения не са банални, добре познати клишета, защото си личи, че всичко казано е пречупено през личния опит и през призмата на добронамереното желание на Пламен да ни убеди, че ние заслужаваме и можем да живеем в един по-добър и по-красив свят – светът, който ние сами сме сътворили за себе си и за другите.

Препоръчвам ви да прочетете книгата. Има защо.

Владимир Стойчев

(Общо 246 прегледа, 1 прегледа днес)

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*

CLOSE
CLOSE